Studenten helpen softwaretool Bliep klaar te stomen voor introductie

12 september 2023

Oh jee, ik moet weer een blog schrijven 

Het schrijven van blogs is voor sommige marketeers geen gemakkelijke opgave. Misschien is schrijven niet je hobby en bovendien is het best tijdrovend en dat terwijl je ook heel veel andere taken hebt. Het is echter wel belangrijk. Bijvoorbeeld om autoriteit te claimen door kennis te delen of je vindbaarheid in zoekmachines te verbeteren. Blogs kunnen ook gebruikt worden als content op social media. ChatGPT maakt tegenwoordig het automatisch genereren van teksten mogelijk. Dat is alleen een oplossing wanneer je hoogwaardige teksten kunt laten schrijven die echt passen bij de stijl en taal van je onderneming (en je klanten/doelgroepen). En dan moet je als marketeer ook nog eens bedreven zijn in het optimaal gebruik maken van ChatGPT.  
Met dit uitgangspunt ontwikkelde Rick van Drie (Vible) met 4 partners Bliep. Deze Software As A Service (SAAS) is speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse markt en maakt een efficiencyslag mogelijk. Bliep scant je eerder geschreven tekst en maakt een communicatie-profiel. Dit profiel gebruikt Bliep bij het generen van content. De gegevens worden verwerkt in het bedrijfsaccount dat voor jou is ingericht en toegespitst op het bedrijfsprofiel. Vervolgens kun je eenvoudige kwalitatieve blogs creëren die echt aansluiten bij jouw onderneming. En als je hulp nodig hebt, kun je rekenen op lokale ondersteuning. Bliep is gevestigd in Utrecht.

 
Zijn alle stappen logisch? Studenten beoordelen flows van Bliep 

Via MKB Werkplaats Utrecht heeft Rick de hulp ingeschakeld van Utrechtse studenten. “Als je een tijd bezig bent met ontwikkelen, dan is er het risico dat je je blind staart op iets. Om dat te voorkomen, hebben we bewust gezocht naar samenwerking met studenten die met een frisse blik van buitenaf kunnen kijken, een eigen mening hebben, verstand van flows en van ontwerpen.” Bliep is gekoppeld aan studenten van de opleiding Communicatie en Multimedia Design van Hogeschool Utrecht. Leuk detail: Rick van Drie heeft hier zelf ook gestudeerd.  


Er zijn twee studententeams voor Bliep aan de slag gegaan met het beoordelen van flows. Het ene team heeft zich gebogen over het aanmaken van een nieuw project. Bij het andere team lag de focus op het creëren van een blog. Onder begeleiding van hun betrokken docent Dennis Brinkhuis - die de studenten ook de ruimte gaf om dingen zelf te ontdekken - is gedurende 10 weken in korte sprints toegewerkt naar de eindpresentaties. Die werden afgesloten met een gezellige borrel op kantoor.  

Professionele houding en communicatief vaardig

 
Rick spreekt van een goede match. Wat opviel was de professionele houding van de studenten. Zij spraken namens Bliep met diverse bedrijven en potentiële klanten. En waren zich bewust dat ze het ‘visitekaartje’ van Bliep waren en namen hun rol serieus. De studenten waren echt oplossingsgericht en hadden een duidelijke taakverdeling binnen het team. Ook was het leuk om te zien dat de twee teams met verschillende vraagstukken bezig waren, maar wel onderling betrokken waren en elkaar inspireerden.   

Meer krijgen dan waar je om vraagt 

Dat de studenten uiteindelijk met meer komen dan alleen antwoord op de initiële onderzoeksvragen was een bonus. Zo kwam een van de teams met het advies om gamificatie toe te voegen: Keywords voor de blog kun je in een invoerveld typen. Maar is het niet leuker als je de keywords in een virtuele blender kan plaatsen die je vervolgens ‘aanzet’ waarna de tekst wordt samengesteld. Dat soort ideeën ontstaan als je elkaar ruimte en vertrouwen geeft. Rick vertelt “Ik ben weggeblazen door de hoeveelheid werk die is verricht in korte tijd.” 

De bevindingen en adviezen van de studenten zijn waardevol geweest voor het op korte termijn verder ontwikkelen van Bliep. Meerdere voorgestelde functionaliteiten zijn direct al doorgevoerd. Zo is een automatische teller toegevoegd aan een onderdeel waar een minimumaantal woorden ingevoerd moet worden. Daarnaast heeft Bliep een roadmap voor toekomstige versies opgesteld met bijzondere features, zoals het herkennen van de tone of voice aan de hand van een teamfoto. De ideeën van de studenten triggeren ook bij opdrachtgever Bliep de creativiteit.

 
En op de vraag of Bliep in de toekomst nog eens de samenwerking met studenten zal zoeken, geeft Rick aan “Dit smaakt zeker naar meer! Ik ben benieuwd wat eruit komt als je onze dienst neerlegt bij een hele andere opleiding, bijvoorbeeld developers van een ICT-opleiding die al een achtergrond in AI hebben. Dat zou een interessante verdieping kunnen opleveren.”   
Bliep is per augustus 2023 live. 

MKB Werkplaats Utrecht brengt ondernemer en studenten bij elkaar 

Ben je ondernemer en heb je zelf ook een uitdaging waar je een blik van buitenaf op wilt hebben? Laat ons weten. MKB Werkplaats Utrecht helpt je met het scherp krijgen van de onderzoeksvraag of behoefte en koppelt je aan studenten van de juiste opleiding(en) die onder begeleiding van hun docent met jouw vraagstuk aan de slag gaan. Wil je meer weten? Neem dan contact op via https://mkbwerkplaatsutrecht.nl/aanmelden of kom eens langs op onze locatie in Vechtclub XL.