Over de MKB werkplaats Utrecht

Bij MKB Werkplaats Utrecht brengen we bedrijven en studenten samen om ondernemers te ondersteunen bij vraagstukken rond digitalisering en andere zakelijke uitdagingen. Soms hebben bedrijven en organisaties niet de tijd, kennis of middelen om deze uitdagingen zelf aan te pakken, of zijn op zoek naar externe inspiratie en ideeën. Bij MKB Werkplaats Utrecht bieden we ondernemers de kans om frisse, innovatieve ideeën te krijgen van gemotiveerde studenten. Of het nu gaat om marketing, communicatie of digitale oplossingen, wij zorgen voor de juiste match en begeleiding. Dankzij onze samenwerking met diverse onderwijsinstellingen, zoals Hogeschool Utrecht en ROC Midden-Nederland, kunnen bedrijven profiteren van de expertise en creativiteit van studenten.

Onze werkplaats fungeert als knooppunt tussen kennisinstellingen, het bedrijfsleven en overheden in de regio Utrecht. Wij koppelen vraagstukken van bedrijven en organisaties aan de expertise van studenten, onderzoekers en projecten. Dit zijn vaak vraagstukken waar digitalisering een oplossing kan bieden, zoals het vergroten van de online vindbaarheid, het bepalen van een (online) marketingstrategie of het analyseren van data.

Wij zijn een samenwerkingsverband van zes Utrechtse kennisinstellingen in het hoger en middelbaar beroepsonderwijs: Hogeschool Utrecht, ROC Midden-Nederland, Nimeto, Grafisch Lyceum Utrecht, HKU en MBO Utrecht. Ons doel is om op een laagdrempelige manier ondernemers en maatschappelijke instellingen te helpen door hen te verbinden met het onderwijs. Hierbij zetten we ons in om de muren tussen mbo en hbo in de regio te doorbreken en studenten uit verschillende sectoren en culturen met elkaar in contact te brengen.

MKB Werkplaats legt als onafhankelijke partij verbindingen die anders moeilijk te realiseren zouden zijn. We brengen verschillende disciplines uit het hoger en middelbaar beroepsonderwijs samen vanuit de overtuiging dat iedereen van elkaar kan leren: studenten van professionals en professionals van studenten. Sinds januari 2022 verbinden wij studenten van alle instellingen aan opdrachten van een breed scala aan ondernemers en maatschappelijke organisaties. In de afgelopen twee jaar hebben we 700 studenten aan opdrachten gekoppeld en 175 bedrijven geholpen.

Meld je gratis aan en ontdek de voordelen van onze unieke aanpak. Samen maken we van jouw vraagstuk een kans voor groei en innovatie.

Waarom de MKB werkplaats?

De MKB werkplaats is een plek waar je als ondernemer terecht kan om je eerste stap te zetten met digitaliseren. Bereik je klanten beter, werk efficiënter, verhoog je winst of pas je aan, aan deze uitdagende (digitale) tijd.

Als ondernemer word je geholpen door studenten uit het hbo, mbo of wo, die samen met docenten en experts, op maat een oplossing voor je vraag zoeken. Denk daarbij aan het slim gebruik maken van technologieën op het gebied van online sales & marketing, data en (kantoor)automatisering. Van je website op orde krijgen tot het inzetten van voorspellende algoritmes, slim gebruik van social media of een automatisch bestelsysteem. Niet alleen krijgt je een oplossing voor je vraag, ook geef je studenten de kans aan te slag te gaan met een echte opdracht en maak je kennis met de werknemers van de toekomst.

Ondernemer Centraal

Bij MKB Werkplaats Utrecht geloven we in de kracht van samenwerking en het delen van kennis. Door ons aan te sluiten bij Ondernemer Centraal, bieden we ondernemers een breder scala aan ondersteuningsmogelijkheden. Ondernemer Centraal, een initiatief van de Gemeente Utrecht, helpt bedrijven met coaching, advies en financiële ondersteuning. Wij dragen hieraan bij door onze expertise in digitalisering en innovatieve oplossingen te delen. Zo kunnen ondernemers bijvoorbeeld hulp krijgen bij het opzetten van een effectieve online strategie of het implementeren van nieuwe technologieën.

Aangesloten opleidingen

Nimeto

Het vormgeven van een ruimte. Op welke manier dan ook. Binnen, buiten of allebei. Door te bedenken hoe dat kan of juist door te doen. Of allebei. Bij Nimeto kun je terecht voor beiden. Onze studenten zijn creatieve ruimtemakers. Om een idee van de opleidingen te geven: styling, interieur en vormgeving, media en communicatie en Signmaking, en Wayfinding. Tijdens de projectweken worden opdrachten voor organisaties uitgevoerd. Een mooie kans voor bedrijven om kennis te maken met de vaardigheden en inzichten van de nieuwe generatie. En voor de studenten om concrete werkervaring op te doen en te werken aan hun portfolio.

Soort opdrachten: Huisstijl ontwikkeling, conceptontwikkeling voor een etalage, event of beursvloer, content creatie, social media campagne, promotiefilm, corporate fotografie, merkbeleving, storytelling etc.

Communicatie en Multimedia Design

is de opleiding waar studenten leren met een frisse blik naar communicatie-uitdagingen van bedrijven te kijken en daar creatieve oplossingen voor te ontwerpen. Het doel: de beste manieren vinden waarop een communicatie-vraagstuk van een organisatie kan worden opgelost. Hierbij kijken ze niet alleen naar digitale mogelijkheden (zoals naar een website, social media of een app) maar ook naar andere invullingen (van een poster/flyer/boekje tot bijvoorbeeld een boodschap op een stoeptegel of op de achterkant van een kassabonnetje). Hierbij wordt altijd getest hoe een doelgroep hierop reageert en wordt aan de hand van die resultaten geschaafd aan de oplossing. Wil je dus een frisse blik en een creatieve oplossing voor jouw vraagstuk? Laat dan jouw vraag achter op het invulformulier van de MKB Werkplaats

Grafisch Lyceum Utrecht

Het BUREAU is dé plek voor de nieuwe mediamakers van het Grafisch Lyceum Utrecht. Op school werken we aan echte opdrachten, voor echte opdrachtgevers. Dit doen we met studenten van de opleidingen Grafische Vormgeving, Webdesign, Webdevelopment, Animatie en Audiovisuele Vormgeving en Crossmedia, zo hebben wij ontzettend veel skills in huis. 

Waar kun je ons voor vragen? Denk bijvoorbeeld aan huisstijlen, websites, webshops, posters, boeken, apps, animaties, fotografie, video en campagnes. En ook voor websiteonderhoud en het bijhouden van socials. Of voor iets dat hier nog niet tussen staat. Neem vooral contact op als je een idee, opdracht of vraag hebt!

Smart Business Network

Het samenbrengen van beroepspraktijk en onderwijs. Dat is binnen de opleiding Commerciële Economie van de Hogeschool Utrecht de taak van het Smart Business Network. Het HU Smart Business Network is dé plek waar studenten, docenten, alumni en beroepsprofessionals samenkomen.

Voor jou als professional de kans om in contact te komen met ambitieuze studenten, betrokken docenten, alumni en andere professionals uit het domein Commerciële Economie. Bijvoorbeeld met jouw commerciële vraag, opdracht of project. Maar ook het organiseren van gastcolleges, praktijkworkshops en bedrijfsbezoeken gebeurt vanuit het netwerk. Zoek jij dus de aansluiting bij sales- en marketingonderwijs en kom je graag in contact met onze ambitieuze studenten? Meld je opdracht dan aan bij het Smart Business Network en maak samen met onze studenten Commerciële Economie meerwaarde waar. 

Soorten opdrachten en onderwerpen: marketingplan, online marketingplan, salesplan, doelgroeponderzoek, customery journey, social media marketing, digital marketing, exportmarketingplan, brand management, websiteanalyse, gastcollege, bedrijfsbezoek, etc.